Nousiaisten Henrikin Lippukunta - Lippukunta: Historia

Yleistä lippukunnasta | Hallitus | Historia | Kokoontumisajat | Toimintakertomukset


Lippukunnan historiaa


Partio Nousiaisissa alkanut jo 1947

Nousiaisten Henrikin Tyttärien perustava kokous pidettiin 6.1.1963. Noin kymmentä vuotta myöhemmin lippukunta muuttui yhteislippukunnaksi ja sai uuden nimen Nousiaisten Henrikin Lippukunta. Nykyinen lippukuntamme ei kuitenkaan ole ensimmäinen nousiaislainen lippukunta. Viisikymmentäluvun alussa toimivat hetken aikaa Nousiaisten Tähti-Tytöt ja Nousiaisten Siniveikot. Vielä tätäkin aikaisemmin Nousiaisissa oli partiotoimintaa. Vuonna 1947 aloitti lippukunta nimeltä Nousiaisten Marttatytöt. Tästä lippukunnasta ei aikaisemmin ole ollut juuri mitään tietoa. Sen nimi tuli esille partiopiirin historiateoksessa.

Oman lippukuntamme ensimmäiseksi taustayhteisöksi tuli heti perustamisen yhteydessä Nousiaisten Raittiusyhdistys. Nousiaisten Henrikin Tyttäret myös osallistui varsin aktiivisesti erilaisten raittiusjärjestöjen toimintaan. Henrikin Tyttäret kuului Suomalaiseen Partiotyttöliittoon, johon kuuluivat useimmat raittiusyhdistystaustaiset tyttölippukunnat. Tuohon aikaan ei partiolaisilla ollut yhtä yhteistä keskusjärjestöä niin kuin nykyään. Tytöillä ja pojilla olivat omat järjestönsä Suomen Partiotyttöjärjestö (SPTJ) ja Suomen Partiopoikajärjestö (SPJ). Näiden ohella valtakunnallisella tasolla toimivat myös partioliitot, jotka yhdessä muodostivat SPTJ:n ja SPJ:n. Nousiasten Henrikin Tyttäret ei ollut suoranaisesti aikasempien tyttölippukuntien Marttatyttöjen ja Tähti-Tyttöjen työn jatkaja. Henrikin Tyttäret ei myöskään mitenkään saanut perintönä näiden aikaisempien lippukuntien tapoja tai edes useita jäseniä. Siksi näistä vanhemmista lippukunnista onkin meillä tiedetty niin kovin vähän. Marttatyttöjen taustalla oli Marttayhdistys ja lippukunta kuului Marttatyttöjen Partioliittoon. Tähti-Tyttöjen taustayhteisö oli seurakunta. Lippukunta kuului Suomen Sinisiin Partiotyttöihin. Tähti-Tyttöjen veljeslippukunta Nousiaisten Siniveikot oli samalla tavalla seurakunnan lippukunta.


Leppäkertut ja Pääskyset - ensimmäiset tunnetut vartiot

Nousiaisten Tähti-Tyttöjen ensimmäisenä lippukunnanjohtajana toimi vuonna 1950 Kaarina Jäntti. Ainakin vuosina 1952 - 53 lippukuntaa johti Paistanojan koulun nuori sijaisopettaja Eeva-Liisa Männistö. Silloin lippukunnassa oli 22 jäsentä eli kaksi vartiota, Leppäkertut ja Pääskyset, sekä yksi tonttuparvi (vastaa nykyistä sudenpentulaumaa), nimeltään Lilliputit. Perustamishetkellä lippukunnassa oli 18 jäsentä. Lippukunnan toiminta lienee päättynyt vuoden 1953 jälkeen. Nousiaisten Siniveikkojen ensimmäinen lippukunnanjohtaja oli Sulo Jäntti. Alussa toiminnassa oli mukana 24 jäsentä. Vuonna 1952 jäsenmääräksi ilmoitettiin 20 (1 johtaja, 12 partiopoikaa (eli vartiolaista) ja 7 kolkkapoikaa (eli sudenpentua). Vuodenvaihteessa 1956-57 lippukunnassa oli enää yksi johtaja ja viisi partiopoikaa. Toiminta päättyi ja Siniveikot poistettiin lippukuntarekisteristä vuonna 1958.

Kirjoitettu kesäkuu 1998
Samuli BergmanHuivimerkki

Merkissä on tummansinisellä pohjalla Piispa Henrikin sauva, joka symboloi Nousiaisten paikkakuntaa, sekä neliapila ja lilja, jotka kuvaavat yhteislippukuntaa.